Belgelendirme nedir sorusu, tek başına bakıldığında çoğu zaman cevabı yetersiz kalabilecek bir soru olarak karşınıza çıkar. Kavramsal olarak bakıldığında tek başına bir şey ifade etmeyen bu sistem, belli bir hedefe doğru atılan sistematik basamaklar üzerinde ilerleme göstermesi gerekir. Bu süreçlerin önceden yönetim sisteminin oturtulması, belli ve daha önceden planlanmış yapıya rahat bir şekilde ulaşabilmesi haline istenen netice elde edilir.
Adım adım ilerleyen ve sistemin kuruluş aşamalarının başta sona izleyen bu sürece belgelendirme adı verilmektedir. Süreç yönetimi ve süreç yaklaşımı, sonrasında bu sürecin neticelendirilmesi işlemlerinin tümünde belgelendirme iş yapar.
Bir işe başlamadan evvel alınan belge ve sertifikalar, hem bireysel olarak hem de kurumsal organizasyonların kariyerlerinde çok daha hızlı adımlarla ilerlemelerine olanak tanıyan profesyonel belgelerdir. Tüm alınan sertifikalar birbirinden farklı özelliklere sahip olup, birbirinden farklı alanlarda geçerliliği söz konusu olsa bile, her birinin kullanım amacı genel olarak bakıldığında birbiriyle benzer niteliklerdendir.
Sertifikasyon ve belgelendirme konusu aslında çok karışık şekilde ilerleme gösterir. Standart kuruluşlar için ürün ve hizmetin, sistemin her bakımdan geliştirilmesi, yönetim kontörlü dâhilinde yardımcı olabilmek için yürürlükte olan bir dizi kılavuz çeşidi olarak bilinir. Belirlenen bu yönergeler aslında güvenlik, kalite ve verimlilik gibi pek çok özel gereksinimi karşılar.
Bir işletmeyi ve kuruluşu belli bir standarta göre onaylamak için akredite üçüncü taraf sertifikasyon kuruluşları, bu gereksinimleri deneyim süreci aracılığı sayesinde karşılanmış olduğunu doğrulanmalıdır. Yalnızca bir kuruluşun denetim süreci başarıyla tamamladıktan sonra, bu kuruluşa resmi olarak sertifika verilebilir. Bu sertifikayı alan firma, sistemleri her zaman iyileştirmede standardın gerekli gördüğü uygulamalara uygun şekilde sürdürmeyi kabul eder.
Belirli bir standardın karşılandığını ispat etmek ve tanımlamak için şirketlerin belge alması gerekir. Belgelendirme, adı geçen standardın gerekli gördüğü uygulamaların karşıladığından emin olmak adına akredite üçüncü taraf sertifika kuruluşları tarafından verilen bir uygunluk değerlendirme şeklidir. Yalnızca standarda uygunluk ispat edildiği takdirde bir belge verilebilir. Bundan dolayı bir belgenin standartlara uygunluk konusunda dünya çapında kabul görebilmesi gibi bir misyonu bulunmaktadır. Belgelendirme, aslında kurumsal kimliklerin icraatlarını farklı standart ve prosedürlere uygun hale getiren bir işlem olarak bilinmelidir.
Birbirinden farklı unsurlar, bir işletmenin günümüz şartlarına uygun hizmet verip vermediğini anlamanız konusunda yardımcı olabilir. Bu kriterlerin en başında sahip olduğu sertifika ve belgelendirme gelmektedir. Özellikle güvenlik ve sağlık gibi insanlar açısından çok önemli bir yere sahip konularda belgelendirme işlemi çok önemli bir yere sahiptir. İşletme ve kurumlar, verdiği hizmeti ispat etmek istediğinde belgelendirme yoluna başvurmalıdır. Bununla birlikte bazı pazarlarda faaliyet gösterebilmek için bazı belgelere sahip olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Belgelendirme kuruluşları ile çalışmadan önce, bu firmanın yetkili ve vermiş olduğu sertifikaların ulusal ve uluslararası pazarda kabul görür, akredite bir belgelendirme yönetim sistemine sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Bu bağlamda bir belgelendirme firmasıyla çalışmadan önce, kuruluşun akreditasyon belgesini ve bu akreditasyon belgesinin kapsamını incelemenizde fayda vardır. Ayrıca tercih edeceğiniz kurumun Türkiye’de yer alan belgelendirme faaliyetleri kapsamında yer alıp almadığını göz önünde bulundurmalısınız. Eğer yer almıyorsa, aldığınız belge tanınır bir belge değil demektir.
Belge almak, pek çok farklı aşamaları olan ve belli bir zamana ihtiyaç duyulan işlem türüdür. Belge almak isteyen işletmelerin:
Alınmak istenen her belgenin uygunluk değerlendirme kuruluşu diğerinden farklı olabilir. Bu sebeple kurumlar, herhangi bir alanda belge almak istediklerinde, bu belgeyi almak için nereye başvurmaları gerektiğine de karar vermiş olurlar. Sonrasında belgeyi veren bağımsız bir denetleme kurumu sayesinde talep ettikleri belgeye sahip olurlar. Bazı sertifika ve belgeleri ürünlere iliştirmek, tamamen üretici firmaların sorumluluğundadır.
Örnek vermek gerekirse Ce belgesi bulunan üreticiler, ürünlere sertifika işaretini kendileri eklemek zorundadır. Nasıl eklenmesi gerektiği konusunda yardımcı olabilecek danışmanlık şirketlerinden bilgi almalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak Ce belgesinde olduğu gibi belgenin işaretinin nasıl eklenmesi gerektiğini bilmek çok önemlidir.
Belge alma konusunda bilgi birikimi olmayan ve hazır bulunmayan firmalar, belgelendirme kuruluşlarından gereken desteği alabilirler. Bu konuda danışmanlık firmaları, belge almadan önceki hazırlık sürecinden belge alımı sonrası sürece kadar her aşamayı takip edip yardımcı olurlar. Bu sayede belgelendirme kuruluşlarından danışmanlık desteği alan firmalar, önemli konular söz konusu olduğunda eksik yönlerini fark edip tamamlayarak, almak istedikleri belgeyi rahatlıkla alabilirler.
Profesyonel anlamda bir sertifikaya sahip olmak, yaptığınız işe ve mesleğinize ne kadar bağlı olduğunuzun bir ispatı niteliğindedir. Sektörünüzün araçları söz konusu olduğunda etkili bir şekilde kullanmak ve çalışmalarını sürdürmek için iyi eğitilmiş olduğunuzun doğrulanmasına olanak tanır.
Bu sertifika ve belgeleri almak için zaman ve enerji harcamak, iş ortaklarınıza mesleğinize değerli bir katkıda bulunduğunuzu gösterecek en güzel ispattır. Sürekli olarak kişisel gelişiminiz için çabaladığını ve öğrenmeyi seven yönünüzün herkes tarafından bilinmesini sağlar. Mesleğinizde ve çalıştığınız sektörde sertifikalı olmanın size sunacağı en dikkat çekici avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
İş yapmak istediğiniz alanda profesyonel sertifikalar aldığınızda, rakiplerinizle olan yarışınıza öne çıkmanızı sağlayacak pek çok avantajı elde ederek güzel bir başlangıç yapmış olursunuz. Bu başlangıç, sizinle aynı işi yapanlara karşı hep bir adım önde olmanızı sağlar. Günümüz çalışma dünyasında rekabet ve rakiplere karşı avantaj elde etmenin önemi oldukça büyüktür bu sebeple rekabet konusunda daima ileri seviyede olabilmek için sektöründe gelişmeler konusunda her zaman güncel olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Sertifika ve belge almanın sunduğu avantajları biraz daha açmak gerekirse;
Sertifika ve belgeleri çalışma hayatına sağlam temeller oluşturarak başlamanız için önemli bir yere sahiptir. Bu temel üzerinden inşa edilen iş hayatı her zaman çok daha verimli olacaktır. Bu sayede işletmeler verimliliklerini arttırırken diğer yandan hedeflerini kısa bir süre içerisinde gerçekleştirme imkanı yakar. Belgeler ve sertifikalar genellikle işinizi daha profesyonel bir penceren yürütmenize olanak tanırken, ilk günden itibaren verimliliğinizi ve etkin çalışma performansınızı arttırma konusunda yardımcı olur.
Alkan Belgelendirme, belgelendirme ihtiyaçlarınıza sektör anlamında yanıt verebilen ve profesyonel belgelerle çalışma hayatında çok daha etkin rol oynamanıza olanak tanıyan nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Rakiplerinizi geride bırakırken güvenilir belge ve sertifikanızla her zaman bir adım önde olabilmek için web sitemizde yer alan iletişim numaralarından bize ulaşabilirsiniz. Alkan Belgelendirme, belgelendirme konusunda kalitenin tek adresi.