Helal belgelendirme, İslami koşullar ve insani gerekler bakımından ‘uygunluk’ sağlayan ürünlerin belirlenmesi üzerine oluşturulmuş bir standarttır.
Helal belgesi standartları her İslam ülkesinde farklılaşabilir. Helal Sertifikasının standartları henüz ortak bir sertifika haline getirilememiştir. Birçok belgenin aksine helal sertifikası ISO Uluslararası Standartlar Örgütü tarafından yayınlanmamıştır. Türkiye’de bu sertifikayı sağlamak üzere, bir belgelendirme kuruluşu olarak Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) kurulmuştur.
Helal standartları, gıda ve kozmetik gibi ürün gruplarında hammaddeden başlayarak, tüm üretim sürecini kapsar. Bu üretim sürecinin sonuna kadar İslami kurallara uygun olan, gerekli prosedürleri sağlayan, ürün bileşimlerindeki maddelerde sıkıntı olmayan ürünlere helal sertifikası verilir.
Bu ürünlerde katkı maddeleri içeriği ve menşeinden, temin biçimleri ve yollarına kadar birçok kriter uygulanmaktadır. Tüm bu sürecin İslami kriterlere ve insani şartlara uygun olması beklenmektedir. Bunların yanı sıra bir ürünün helal sertifikası alması için, hijyen koşulları bakımından ISO 22000: 2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardını da kılavuz olarak kabul etmiş olmalıdır.
Helal sertifikası almak için, Türk Standartları Enstitüsü’ne resmi başvurunun yapılmış olması gerekir. Sonrasında Diyanet İşleri Başkanlığı ve TSE’den konunun uzmanı bir ekip oluşturulmaktadır. En az iki kişiden oluşan bu inceleme heyeti, standardın öngördüğü şartları denetleyerek, helal uygunluk belgesi verilip verilmemesine kadar vermektedir.
Üretim yeri incelemesinin yanı sıra bazı ürün inceleme işlemleri de vardır. Üretim yeri incelemesinde olumlu bulunan şirketlerin ürünleri laboratuvarlara gönderilmekte ve burada deneyler yapılmaktadır. Bu deneylerin yapılmasıyla belgelendirmenin ilk aşaması tamamlanır. Sonrasında ise Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu’na hazırlanan raporlar sunulur.
Helal belgeleri için bu komisyonda bulunan beş kişinin tamamının olumlu görüş bildirmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra komisyonun karar alabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı mensubu üyenin de katılması zorunluluktur.
Helal sertifikası İslam ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde verilmektedir. Buna karşın bazı ürünlerin helal sertifikası alması mümkün değildir.
Eğer başvuru sahibi şirket hem helal hem de helal olmayan ürün üretiyorsa bu sertifikaya sahip olamamaktadır. Bunun yanı sıra tıbbı ilaç kapsamında yer alan ürünlere de akreditasyon kuruluşları tarafından sertifika verilmemektedir. Saç boyası, yurtdışında işlenerek gelen ürünler, kelime oyunları içeren gıdalar, kimyevi gübre ve hayvan yiyeceği olan gıdalar da helal belgesine sahip olamamaktadır.
Helal sertifikası bir ürünün İslam kuralları çerçevesinde sahip olmaları gereken standartları belirler. Helal belgesine sahip olmak, firmalar açısından satışlara olumlu yansımaktadır.
Helal sertifikası ise üç alt grupta incelenebilir. Bunlar şu şekildedir;
Siz de firmanızda ürettiğiniz ürünler ve hizmetleriniz için Helal Sertifikası alabilirsiniz. Sertifika kuruluşlarına helal belge başvurusu yapmak için bazı şartları oluşturmanız gerekir. Alkanlar Belgelendirme olarak bu şartları sağlayıp sağlamadığınızı kontrol ederek, tüm başvuru sürecinde sizinle birlikte hareket ediyoruz. Bu sayede ister et ürünlerde ister kozmetik ürünlerde isterse hizmet sektöründe alabileceğiniz helal sertifikasyon sürecini hızlı ve doğru bir şekilde ilerletiyoruz. Siz de bu belgeye sahip olmak için hemen bizi arayarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Helal belgesi ücretleri, belgenin ne amaçlı olarak alacağınıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu belgenin alınması konusunda birçok hizmet kalemi vardır. Her bir hizmet kalemi için ücretler farklılaşmaktadır.
Helal belgesi fiyatları; başvuru ve proje dosya bedeli, idari hizmet bedeli, denetim bedeli, denetim ekibi giderleri ve yıllık kullanım bedeli hizmeti olarak kategorilere ayrılır. Her bir kategorinin ücretlendirilmesinde farklı kriterler rol oynar.
Helal belgesi ücretini belirleyen ilk kriter başvuru ve proje dosyası bedelidir. Başvuru özelinde bir dosya hazırlanması için alınan sabit bir bedeldir. Bu bedel hiçbir surette iade edilmemektedir. Türkiye’de yerleşik olan ve yerleşik olmayan firmalar için ayrı ayrı fiyatlandırma yapılmaktadır.
Helal belgesi fiyatını belirleyen bir diğer hizmet ise, idari hizmet bedelidir. Bu bedel, başvurunun neticelendirilmesine kadar gerekli prosedürlerin uygulanması için alınan bedeldir. Bu ücrette harcanan süre belirleyicidir.
Bir diğer ücret ise denetim bedelidir. Dokümanların incelenmesinin ardından, denetimin gerçekleştirilmesi ve raporların tamamlanmasına kadar denetim ekibinin gerçekleştirildiği faaliyetler esas alınarak hesaplanan bedeldir.
Son olarak helal belgesi ücretlerine yıllık kullanım bedeli de yansımaktadır. Akreditasyon kapsamında verilecek olan sertifika belirli bir ücrete tabidir.
Tüm bu hizmet bedelleri, Türkiye’de yerleşik olan firmalar için TL ile fiyatlandırılırken, Türkiye’de yerleşik olmayan firmalar için ise Amerikan Dolarıyla fiyatlandırılmaktadır. Bu hizmet bedelleri Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve gerek görülmesi halinde aynı yıl içerisinde dahi değiştirilebilmektedir. Bu sebeple tek bir rakam vermek oldukça zordur.
Helal belgesi fiyatları konusunda bizimle iletişime geçerek, uzmanlarımızdan tüm ayrıntıları öğrenebilir, firmanızın durumuna göre net fiyat bilgisi alabilrisiniz.