ISO İngilizce açılımı International Standart of Organization olan kuruluştur. Türkçeye Uluslararası Standart Organizasyonu olarak geçmiştir. Birçok farklı sektöre ilişkin belgeler veren bir kuruluştur. Her belgenin standartları ve yönetim sistemleri farklıdır. Birçok farklı belge veren kuruluş ISO çatısı altında toplanmaktadır. ISO 200’e yakın ülke ile çalışmalar yürütmektedir.
ISO kısaltmasının yanına gelen rakam ise ait olduğu sektöre ve kalite standardına ilişkin bilgiler verir. Aynı zamanda bu kodlama bir kalite yönetim biçimidir. ISO’nun temel amacı kalite konusunda standartlara belirli bir düzen getirmektedir.
ISO standartlarına uygun olarak kaliteli bir ürün ve hizmet sunan işletmelere bu durumu kanıtlamak için verilen belgeye ISO Belgesi adı verilmektedir. Bu belge aynı zamanda işletmenin bağımsız kuruluşlarca incelenerek uluslararası standartlar gereği üretim yaptığını göstermektedir.
En sık kullanılan türü ise ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi’dir. Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) ISO belgesine onay veren, Türkiye’nin önde gelen kamu sertifikasyon kurumudur. Bu belgelerin tamamı yaklaşık olarak 5 ila 10 sene de bir kez revize edilmektedir. En sık kullanılan ISO 9001 son olarak 2015 yılında revize edilmiştir. ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesidir. Kalite yönetim sistemleri kurumsallaşmak adına kullanılabilecek özel bir standardı ifade eder.
ISO belgelerini edinmek, kurumunuza olan güveni arttıracaktır. Bu aynı zamanda etkili bir itibar yönetimi çalışmasıdır. Müşteri memnuniyeti sağlamak adına bu belgelerden birçoğunu alabilirsiniz. ISO belgelendirme kurumunuza birçok fayda sağlayabilir. ISO belgesi, birçok farklı tipte ve farklı sektöre hitap eden şekilde olabilir.
ISO belgesi almak için bir yetkilendirme kuruluşuna başvuru yapmanız gerekir. Fakat bundan önce tüm standartları ve gereklilikleri sağladığınıza emin olmalısınız. ISO belge danışmanlığı bu anlamda size yardımcı olabilir.
ISO belgelendirme sürecinin ilk aşaması hazırlık ve organizasyonların tamamlanmasıdır. ISO belge danışmanlığı sunan şirket, projede yer alacak kişilerin belirlenmesini ister. Bunun ardından temel eğitimlere geçilir. Hangi belge alınacaksa buna dair bir içerik, kapsak, gereklilik, önem ve fayda konularında genel bilgiler verilir. İkinci olarak stratejik proje planlama aşamasına geçilir. Bu aşamada, şirketin denetim işlemleri ve yönetim sistemi analiz edilir. Şirketin ISO belgesi almaya ne kadar hazır olduğu saptanır. Kapsamlı bir değerlendirmenin ardından ise firmanın hedefleri ve politikaları doğrultusunda bir strateji oluşturulur.
Strateji oluşturulmasının ardından eğitim sürecine geçilir. Eğitim sürecinde ISO belgelendirme konusunda birçok farklı konuda standart bilgilendirme yapılır. Bu standart bilgilendirmenin ötesinde ise mevcut durum, potansiyel ve hedefler göz önüne alınarak detaylı bir eğitim süreci işletilir. Sonunda katılımcıları eğitim sertifikası verilir. Eğitimin ardından ise ISO belgelendirmesine dair, sistem kurulumu gerçekleştirilir. Bu aşamada, şirketin potansiyeli, kaynakları, yapısı gibi konular göz önünde bulundurularak bir model geliştirilir. Bu modelin hızlı, şeffaf, doğu ve tutarlı olması sağlanır. Bu sistemle ilgili altyapı değişiklikleri yapılır ve dokümantasyon yapısı oluşturulur.
Sistem kurulumunun ardından pilot uygulamalara geçilir. Bu aşamada sistem test edilir. Eksikleri giderilir ve iyileştirilmesi yapılır. Sistemden en iyi sonuç alındığına karar verildikten sonra ise son aşama olan belgelendirme süreci başlar. Bu aşama firmanız artık ISO belgelendirme işlemlerine başvurabilir.
ISO’yu alabilmeniz için danışmanlık şirketleri büyük önem taşır. Eksikliklerin giderilmesi ve hataların düzeltilmesi konusunda ISO belgelendirme hizmetlerine başvurmanız şirketinize birçok fayda sağlayacaktır.
ISO standartlarını gösteren onlarca belge vardır. Toplum açısından en çok bilineni kalite yönetim sistemine ilişkin olan ISO 9001 olsa dahi, birçok farklı sektöre ilişkin çeşitli yönetim sistemi belgesi almak mümkündür.
Tüm bu standartları ifade eden onlarca belgeyi tanıtmak mümkün değildir. Bununla birlikte en çok kullanılan bazı belgelere yazımızda sizin için yer vereceğiz. Sıklıkla kullanılan ve ISO belgesi danışmanlık hizmeti verdiğimiz standartlar şu şekildedir;
Belge almak için yapmanız gereken en önemli şey bir danışmanlık firmasına başvurmaktır. Danışmanlık firmaları talep ettiğiniz türe bağlı olarak belge almanızı kolaylaştıracak ve size yardımcı olacaktır. Hangi ISO belgesine sahip olmak istediğinize karar vermeniz yeterli olacaktır. Bunun dışındaki tüm işlemlerde danışmanlık firması sizin adınıza süreci yürütecektir.
Siz de firmanız için bir ISO belgesi almak istiyorsanız bize başvurabilirsiniz. Alkan Belgelendirme olarak birçok farklı tipte ISO belgesini almanıza uzman ekibimizle birlikte yardımcı olabilir, hızlı ve güvenli bir şekilde belge almanızı sağlayabiliriz.
ISO belge ücretleri konusunda firmalara tek bir rakam vermek olanaksızdır. Bu ücretler, birçok kritere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Öncelikle ISO belge ücretini belirleyen bu kriterlerin netleşmesi gerekir. Bu sebeple öncelikle firmaların talep ettiği belgeleri belirlemesi gerekir.
ISO 9001 belge ücretinin belirlenmesinde ilk ve en önemli kriter, ISO 9001 belge akreditasyon tercihiniz olacaktır. Genel olarak TÜRKAK, DAKKS, IAS, NAC, EQRAS gibi akreditasyon kuruluşlarında sertifikalandırma yapılır. ISO 9001 sertifikasını hangi kurum, kuruluşa ve nerede sunacağınıza göre belirlenen bu konu, ISO belge fiyatlarının etkilenmesine neden olmaktadır. Örnek vermek gerekirse ISO 9001 belgesi kamu ihalelerinde kullanılacaksa TÜRKAK tarafından akredite alınması gerekir. Yurt dışına ihracat yapmayı düşünüyorsanız ve bu belgeye ihtiyacınız varsa, diğer akreditasyon seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
ISO belge fiyatını etkileyen başkaca birçok faktör de vardır. Bunlardan biri firmanızın ISO 9001 belgesi için dokümantasyon talebi olup olmamasıdır. Bir diğer ise ISO 9001 eğitim talebinizin olup olmamasıdır. Bu taleplerin yanı sıra üretim ya da hizmet sektörlerinden hangisinde olduğunuz fiyatları etkilemektedir. Firmanızın şube sayısı da ISO belge fiyatı konusunda etkili olan faktörlerden bir diğeridir. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse; firmanızda daha önce ISO çalışması yapılmış olabilir. Eğer altyapı, dokümantasyon gibi daha önce yapılmış olan çalışmalar varsa, ISO belge ücretleri de daha düşük rakamlara mal olacaktır.
Özetle ifade etmek gerekirse, ISO belge ücreti konusunda net bir fiyatı doğrudan vermek mümkün değildir. Bu fiyat, belgeye başvuru yapan firmalarla, firmamız uzmanları tarafından yapılan görüşmenin sonunda net olarak ortaya çıkar.
ISO belgelerinin çok fazla seçeneğe sahip olduğunu da unutmamalısınız. Genel olarak ISO 9001 bilinse de, çevre yönetim sistem belgesi, iş sağlığı ve güvenliği sistem belgesi gibi birçok farklı belge bulunmaktadır. Birden fazla belge talep etmeniz durumunda ISO belge ücretleri açısından da daha uygun bir rakam çıkma olasılığı yüksektir.
Alkan Belgelendirme olarak, ISO belgeleri arasından dilediğinizi alabilmeniz konusunda, sürecin başından sonuna kadar uzmanlarımızla size yardımcı oluyoruz. ISO belge fiyatları konusunda bizimle iletişime geçerek net rakamlar alabilir, tüm süreci detaylarıyla birlikte öğrenebilirsiniz.